Πως να κάνετε το Καλοκαιρινό σας μενού να φαίνεται εντυπωσιακό

Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του καλοκαιριού είναι να σερβίρετε τραγανιστές σαλάτες και ολόφρεσκα λαχανικά του καλοκαιριού σε ένα σκηνικό λιακάδας ή γλυκιάς βραδιάς. Είτε σκέφτεστε να φιλοξενήσετε ένα δείπνο στην τραπεζαρία σας, στο σαλόνι ή στον κήπο σας, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να κάνετε το φαγητό σας να λάμψει πραγματικά.

Δείτε εδώ πως να παρουσιάζετε με απλό και αποτελεσματικό τρόπο το φαγητό σας, ώστε η όψη του να είναι τόσο εντυπωσιακή όσο και η γεύση του. 

Σερβίρετε χρωματιστές, καλοκαιρινές τροφές. Η παρουσίαση του φαγητού ξεκινά από την επιλογή των συνταγών σας, για αυτό διαλέξτε πιάτα που αναδεικνύουν έντονα χρώματα, ιδιόμορφες υφές και εποχιακά συστατικά. Τα καλοκαιρινά πιάτα ενδύκνεινται να είναι γεμάτα με κόκκινα και κίτρινα χρώματα καθώς και φρέσκα λαχανικά. 

Ρίξτε μια ματιά στην Καλοκαιρινή Λίστα Αγορών μας, για να μάθετε ποια λαχανικά ευδοκιμούν αυτή την εποχή. 

Χρησιμοποιείστε συμπληρωματικά χρώματα. Κάθε ένα από τα βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο και μπλε έχουν τέλεια αποτελέσματα σε συνδυασμό με το δευτερεύον χρώμα που παράγεται από την μίξη των άλλων δύο μαζί. 

  • Το κόκκινο συμπληρώνεται από την μίξη του μπλε και του κίτρινου: πράσινο.

  • Το κίτρινο συμπληρώνεται από την μίξη του κόκκινου και του μπλέ: μοβ

  • Το μπλε συμπληρώνεται από την μίξη του κόκκινου και κίτρινου: πορτοκαλί 

Το κόκκινο και πράσινο είναι ο ευκολότερος συνδυασμός χρωμάτων με τον οποίο μπορείτε να δουλέψετε: δοκιμάστε να σερβίρετε ντομάτα, μοτσαρέλα και σαλάτα αβοκάντο, ή φράουλες και ακτινίδιο με γαρνιτούρα μέντας, για ένα δροσιστικό επιδόρπιο.

Berry dessert in a Martini glass

Για κίτρινο και μοβ, δοκιμάστε να σερβίρετε ζουμερό μαλακό τυρί με σύκα, ή ένα κόκκινο λάχανο και σαλάτα καλαμπόκι. Εναλλακτικά, ένας ιδιαίτερα σκανδαλώδης και νόστιμος τρόπος για να πετύχετε αυτό τον συνδυασμό χρωμάτων είναι να συνδυάσετε ψωμί και πουτίγκα βουτύρου, φτιαγμένη από βατόμουρο ή μαρμελάδα φραγκοστάφυλο.

Διαλέξτε το σωστό σερβίτσιο. Τα υπερβολικά περίτεχνα σκεύη μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή από το ίδιο το φαγητό, οπότε χρησιμοποιείστε απλά λευκά πιάτα για να κάνετε το φαγητό σας τον πρωταγωνιστή. 

Θυμηθείτε, το πιάτο είναι ο καμβάς σας. Φροντίστε να μην ξεχειλίζει το φαγητό από το πιάτο σας αλλά βεβαιωθείτε επίσης ότι  δεν υπάρχει πάρα πολύ κενός χώρος στο πιάτο.

Tomato, mozzarella, avocado fan on a rectangle plate

Επικαλύψτε τα συστατικά σας. Μπορείτε να σπάσετε τα συμπαγή, γεωμετρικά σχήματα τοποθετώντας στρώσεις υλικών το ένα πάνω από το άλλο - για παράδειγμα, βάλτε φέτες ντομάτας ώστε να σχηματίσετε μια προσεγμένα κυματιστή βεντάλια.

Δώστε ύψος στο πιάτο σας. Μια εναλλαγή ύψους στο περιεχόμενο του πιάτου δημιουργεί μια οπτικά ενδιαφέρουσα σύνθεση, κάτι που μπορείτε να κάνετε εύκολα με τη στοιβάζοντας τα συστατικά ή με την χρησιμοποιώντας διακοσμητικές γαρνιτούρες. Η προσθήκη της τρίτης διάστασης κάνει το φαγητό να ζωντανέψει πραγματικά.

Stacked tomato, mozzarella and avocado on a square plate

Στοίβα από ντομάτα, μοτσαρέλα και αβοκάντο σε τετράγωνο πιάτο. Παρουσιάστε τα συστατικά σας σε μονούς αριθμούς. Η ομαδοποίηση των συστατικών σε τριάδες ή πεντάδες είναι πολύ πιο ευχάριστη στο μάτι από ότι τα ζευγάρια ή οι τετράδες. Αυτό είναι ένα από τα πιο απλά, αλλά πιο αποτελεσματικά τεχνάσματα στην παρουσίαση φαγητού.

Χρησιμοποιήστε αντίθετες σειρές από διαγώνιες γραμμές. Οι παράλληλες γραμμές πάντα τραβούν το μάτι και δημιουργούν ένα σημείο εστίασης, ενώ αυτή η τεχνική λειτουργεί ιδιαίτερα καλά σε τετράγωνα πιάτα. Τα σημάδια από το ψήσιμο στη σχάρα είναι ένας εύκολος τρόπος να δημιουργήσετε μια γραμμική όψη, ενώ οι αντικρουόμενες γραμμές χρησιμοποιούνται συχνά στο σούσι καθώς και για να παρουσιάσετε καναπεδάκια.

Chicken on a square plate with diagonal lines

Γαρνίρετε τα πάντα. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ο χοντροκομμένος μαιντανός σε ένα βραστό κατσαρόλας, μερικά μικροσκοπικού μεγέθους βότανα σε μια σαλάτα, ή τριμμένη σοκολάτα ή μούρα πάνω στο επιδόρπιο. Ελάχιστος κόπος για μέγιστο αποτέλεσμα. 

Μη διστάσετε να πασπαλίσετε τα πάντα. Συχνά με πουρέ, υγρά ζελέ και σάλτσα αγιόλι (aioli) για τα αλμυρά πιάτα, καθώς και με υλικά όπως η σοκολάτα ο πουρές φρούτων ή λαχανικών (coulis) για τα επιδόρπια, το πασπάλισμα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να κάνετε τα πιάτα σας εξαιρετικά και σε επίπεδο αισθητικής, ακόμη κι αν είναι σε σχήμα ζιγκ ζαγκ ή κυκλικό – απλώς θυμηθείτε ότι οι πιο πηχτές σάλτσες κάνουν το πασπάλισμα ευκολότερο καθώς δεν χάνουν το σχήμα τους στο πιάτο.

Για περισσότερη έμπνευση σχετικά με το πώς να κάνετε το φαγητό σας να φαίνεται εντυπωσιακό, δείτε το βίντεό μας: 

How to make food look stunning

 

Μερίδιο: