Συμβουλές και Κόλπα

Εδώ και 60 χρόνια, βρισκόμαστε στο προσκήνιο του αυτόματου πλυσίματος πιάτων και έτσι γνωρίζουμε πώς να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από το πλυντήριό σας. 

Παρακάτω, θα βρείτε διάφορες συμβουλές από τους ειδικούς μας που θα σας βοηθήσουν να δώσετε απάντηση σε κοινά ερωτήματα. 

Επισκεφθείτε το τμήμα με τις Συχνές Ερωτήσεις και τα Βίντεό μας για περισσότερες συμβουλές.

1. Υπάρχει σωστός τρόπος να γεμίσω το πλυντήριο πιάτων μου?

Όσον αφορά το γέμισμα του πλυντηρίου σας, υπάρχει ένας σωστός τρόπος να το κάνετε ώστε να διασφαλίσετε ότι θα επιτύχετε τέλεια αποτελέσματα ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύσετε τα πιάτα, τα σκεύη και τα ποτήρια σας. Όπως πάντα, ακολουθήστε τις προτάσεις του κατασκευαστή κατά το γέμισμα του πλυντηρίου σας. Παρόλα αυτά, σας παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες απλές οδηγίες. 

 • Πριν τοποθετήσετε οτιδήποτε στο πλυντήριο πιάτων σας, απομακρύνετε απλώς τα μεγάλα κομμάτια φαγητού από τα σκεύη και μην τα μουλιάζετε. Το απορρυπαντικό σας θα προσκολληθεί στα υπολείμματα φαγητού και θα τα αφαιρέσει. Άλλωστε, αυτή είναι η δουλειά του. 
 • Όταν τοποθετείτε τα μαχαιροπίρουνα, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υπερβολικά στριμωγμένα, ώστε το νερό να μπορέσει να ξεβγάλει όλες τις επιφάνειες.  Καθώς προέχει η ασφάλεια, τα μακριά ή κοφτερά μαχαίρια θα πρέπει να έχουν φορά προς τα κάτω. Τα κουτάλια και τα πιρούνια, μπορείτε να τα ανακατέψετε! 
 • Τοποθετήστε τα πολύ βρώμικα πιάτα στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων σας, ώστε να υπάρχει μεγάλη ροή νερού και να πλυθούν καλά. Βεβαιωθείτε ότι τα ποτήρια με πόδι καθώς και οι κούπες έχουν τοποθετηθεί με γωνία τέτοια ώστε το νερό να μη συγκεντρωθεί στο κάτω μέρος και να στεγνώσει κανονικά. Φροντίστε ώστε οι λεκέδες να "κοιτάζουν" προς τους ψεκαστήρες νερού. Εφόσον οι κατσαρόλες και τα τηγάνια σας είναι ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο, θα καθαριστούν. 
 • Αν το πλυντήριο πιάτων σας διαθέτει εκτεθειμένο θερμαντικό στοιχείο, τοποθετήστε τα πλαστικά σκεύη στο επάνω μέρος αλλά αν διαθέτει κρυφό θερμαντικό στοιχείο, τότε τα πλαστικά σκεύη μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στο πλυντήριο. Βεβαιωθείτε όμως ότι είναι ασφαλή για πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων! 

Παρακολουθήστε το χρήσιμο βίντεο παρακάτω σχετικά με το σωστό γέμισμα και τη χρήση του πλυντηρίου σας. Δείτε τα βίντεό μας για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πλύσιμο των πιάτων σας.

 

2. Πλυντήριο πιάτων ή Νεροχύτης: Ποιο από τα δύο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια;

Μιας και τα τελευταία χρόνια οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται αστραπιαία, οι καταναλωτές με το δίκιο τους ψάχνουν τρόπους να κάνουν οικονομία. Ορισμένοι από αυτούς τους τρόπους είναι προφανείς, μπορούμε για παράδειγμα, να σβήνουμε να φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε. Παρόλα αυτά, ένας τρόπος εξοικονόμησης που προκαλεί έκπληξη είναι η χρήση πλυντηρίου για το πλύσιμο των πιάτων. 

Οι εταιρείες Bosch και Finish, ηγέτριες στο πλύσιμο των πιάτων, ένωσαν τις δυνάμεις τους και υπολόγισαν το κόστος χρήσης πλυντηρίου πιάτων στα 0.45 ευρώ κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης νερού, απορρυπαντικού και ηλεκτρικού ρεύματος. Για την ακρίβεια: 

-         Το ενεργειακό κόστος μιας πλύσης με γεμάτο πλυντήριο είναι μόλις 0.17 ευρώ, το νερό κοστίζει 0.04 ευρώ ενώ το υπόλοιπο είναι το κόστος του απορρυπαντικού. 

-         Μέσα σε μισή ώρα σιδερώματος ρούχων καταναλώνεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ενέργεια από ότι σε έναν κύκλο πλύσης (Πηγή: Eureko) 

Άρα πώς ακριβώς γίνεται αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας;  

Για να πλύνουμε τα πιάτα στο χέρι χρειαζόμαστε ζεστό νερό, το οποίο αφήνουμε να τρέχει άφθονο, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι τα πιάτα μας θα καθαρίσουν καλά. Όταν αυτό συμβαίνει 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται σημαντικά. 

Αντίθετα, το πλυντήριο πιάτων θερμαίνει και καταναλώνει μόνο την ακριβή ποσότητα νερού που χρειάζεται για την πλύση, καθαρίζοντας και αναδιανέμοντας 12 λίτρα νερού κατά μέσο όρο, για ένα πλυντήριο 12 σερβίτσιων. Είναι σαν να ξαναχρησιμοποιούνται 4000 λίτρα νερού γύρω από τους ψεκαστήρες του πλυντηρίου. Όταν συνδυάζεται με ένα ισχυρό απορρυπαντικό, το σύγχρονο πλυντήριο πιάτων καθαρίζει τα πάντα, χωρίς να αποτελεί μια ακριβή πολυτέλεια. 

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος, βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας! 

 

Υπολογίστε τα χρήματα που εξοικονομείτε! 

Το Πανεπιστήμιο της Βόννης έχει εκπονήσει εκτενείς μελέτες σχετικά με τη σύγκριση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, την καθαριστική δράση αλλά και το χρόνο που απαιτείται για μια πλύση σε γεμάτο πλυντήριο, έναντι του πλυσίματος της ίδιας ποσότητας πιάτων στο χέρι.  Εδώ θα βρείτε τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και μια αλληλεπιδραστική σύγκριση ώστε να υπολογίσετε τις οικονομίες σας., 

 

Παρακολουθήστε το βίντεο και δείτε τις διαφορές μεταξύ των σπιτιών που διαθέτουν πλυντήριο πιάτων και των σπιτιών που δεν διαθέτουν...

 

3. Πώς μπορώ να μειώσω την κατανάλωση νερού και ρεύματος;

Ένα πλυντήριο πιάτων καταναλώνει κατά μέσο όρο 1.2kwH ενέργειας, ποσότητα σχεδόν ίση με μισή ώρα σιδερώματος ρούχων. Καταναλώνει επίσης μόλις 14 λίτρα νερού, σχεδόν μία λεκάνη, αν και υπάρχουν ορισμένα πλυντήρια τα οποία καταναλώνουν μόλις 6 λίτρα! Για να μειώσετε την κατανάλωση νερού και ρεύματος στο ελάχιστο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές: 

Πλένετε στους 50°C, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ECO ή AUTO για την καθημερινή σας χρήση. 
Μην ξεπλένετε ή μουλιάζετε τα πιάτα στο χέρι, πριν την πλύση. Είναι περιττό, ενώ σπαταλάτε νερό. 
Γεμίζετε εντελώς το πλυντήριο για να πλύνετε. 
- Ελέγξτε και καθαρίστε τα φίλτρα και τους σωλήνες τακτικά, ώστε να διασφαλίσετε την αποτελεσματική λειτουργία του πλυντηρίου σας. 

- Ανακυκλώστε τις συσκευασίες των προϊόντων. 

Δείτε τα βίντεό μας για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πλύσιμο των πιάτων σας.

4. Πως θα επιτύχω τα καλύτερα αποτελέσματα;

  • Αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικού χαμηλής ποιότητας και τη χρήση παλιού/νωπού απορρυπαντικού. 
  • Χρησιμοποιείτε τη μάρκα απορρυπαντικού που προτείνεται από τον κατασκευαστή σας. 
  • Τοποθετείτε τις ταμπλέτες στη θήκη του απορρυπαντικού του πλυντηρίου σας. 
  • Τοποθετήστε τα σκεύη σας με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη ροή του νερού καθώς και το στέγνωμα.
  • Καθαρότερο πλυντήριο σημαίνει καθαρότερα πιάτα.
  • Χρησιμοποιείστε το καθαριστικό πλυντηρίου Finish για να απομακρύνετε συσσωρευμένα λίπη και άλατα. Τοποθετήστε σωστά τα πιάτα σας, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη ροή του νερού. 
  • Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσθέτετε Finish Εκθαμβωτικό και Ενισχυτικό Ξεβγάλματος στη θήκη του ενισχυτικού ξεβγάλματος. 
  • Αν ζείτε σε περιοχή με εξαιρετικά σκληρό νερό, προσθέστε Ειδικό Αλάτι Finish. 
  • Για να διατηρήσετε την καλή λειτουργία του πλυντηρίου σας, αφαιρέστε και καθαρίστε τα φίλτρα σας τακτικά. 

  Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας dishwashingexpert.co.uk για περισσότερες Πληροφορίες και Συμβουλές πλυσίματος. 

  Επισκεφθείτε την ενότητα Βίντεο για ειδικές Συμβουλές.

5. Πώς μπορώ να εμποδίσω το θόλωμα/θάμπωμα των ποτηριών μου;

  • Σε περιοχές με σκληρό νερό, απομακρύνετε τα υπολείμματα αλάτων, προσθέτοντας Ειδικό Αλάτι Finish στη θήκη του αλατιού. 
  • Ενημερωθείτε για την σκληρότητα του νερού της περιοχής σας και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του πλυντηρίου σας αναλόγως. 
  • Το θάμπωμα λόγω αλάτων μπορεί να αφαιρεθεί με λευκό ξίδι.

  • Οι άσπρες γραμμές στα ποτήρια εμφανίζονται λόγω διάβρωσης. Δυστυχώς η ζημιά αυτή είναι ανεπανόρθωτη αλλά μπορεί να αποφευχθεί χρησιμοποιώντας χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης, προγράμματα για γυάλινα ποτήρια ή ποτήρια κατάλληλα για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Χρησιμοποιείστε Finish Quantum με ενσωματωμένο αντι-διαβρωτικό ή το ειδικό Προστατευτικό Finish. 

  • Finish Προστατευτικό Γυάλινων Ποτηριών 

   

  Finish Glass Protector

  Δείτε τα βίντεό μας για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πλύσιμο των πιάτων σας.