Διοργάνωση πάρτι: Οδηγός επιτυχίας

Είτε έχετε μαζευτεί σπίτι με λίγους φίλους σας, είτε πρόκειται για μία μεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση, το κλειδί της επιτυχίας για ένα πάρτι είναι η σωστή οργάνωση. Το μαγείρεμα δε θα γίνει μία αγχωτική εμπειρία και η βραδιά θα κυλήσει ήρεμα και ευχάριστα αν εξασφαλίσετε ότι είστε πλήρως προετοιμασμένοι πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας. Ακολουθεί ένας απλός χρήσιμος κατάλογος με το πώς θα κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη στο επόμενο πάρτι.

Μήπως υπάρχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες; Προτού σχεδιάσετε το μενού, ελέγξτε αν τυχόν κάποιος από τους καλεσμένους σας έχει ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες. Με τον τρόπο αυτό θα γλυτώσετε από το να πρέπει να σκαρώσετε αγχωμένοι τελευταία στιγμή ένα πιάτο για χορτοφάγο, ή για κάποιον που ίσως έχει αλλεργία σε κάποιο συστατικό.

Ρίξτε μία ματιά στον απλό οδηγό μας με τις συνηθέστερες διατροφικές ανάγκες, που θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το μενού σας.

Διαλέξτε ένα θέμα. Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα θέμα ή ύφος που θα ακολουθήσετε στο σχεδιασμό του μενού. Το να ετοιμάσετε πολύπλοκα πιάτα, από διάφορα μέρη του κόσμου, απλώς θα μπερδέψει τους καλεσμένους σας.

Μην κάνετε τη ζωή σας δύσκολη. Αν μαγειρέψετε τεράστιες ποσότητες φαγητού, δε θα έχετε χρόνο ή κουράγιο να περάσετε χρόνο με τους επισκέπτες σας. Αφιερώσετε την περισσότερή σας ενέργεια στην ετοιμασία του κυρίως πιάτου και επιλέξτε απλές συνταγές για τα ορεκτικά και το επιδόρπιο. Μία καλή παρουσίαση μπορεί να κάνει και τα πιο απλά πιάτα εντυπωσιακά, ενώ θα έχετε παράλληλα την ευκαιρία να χαρείτε και τους επισκέπτες σας.

Προετοιμαστείτε. Όλα θα γίνουν πιο εύκολα, αν ετοιμάσετε κάποια πράγματα εκ των προτέρων. Οι σάλτσες και τα γλυκά που θέλουν ψυγείο μπορούν να γίνουν την προηγούμενη μέρα, ενώ τα λαχανικά μπορούν να ξεφλουδιστούν, να κοπούν και να φυλαχτούν σε ένα δοχείο, αφού τα τυλίξετε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει την υγρασία. Τα λαχανικά ή φρούτα που έχουν την τάση να χάνουν το χρώμα τους (όπως η μελιτζάνα και το αβοκάντο) θα το διατηρήσουν αν τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού, ή τα κρατήσετε βυθισμένα σε κρύο νερό.

Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα, για το τι πρέπει να γίνει και πότε και προσπαθήστε να το τηρήσετε. Φυσικά, δε χρειάζεται να το ακολουθήσετε με στρατιωτική πειθαρχία, αλλά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχετε ένα βασικό πρόγραμμα, χάρη στο οποίο θα αποφύγετε το άγχος και δε θα ξεχάσετε σημαντικές λεπτομέρειες.

Κάντε ένα δοκιμαστικό με την οικογένειά σας: όσο περισσότερο εξοικειωθείτε με τη διαδικασία του μαγειρέματος, τόσο πιο σίγουροι θα νιώθετε τη μεγάλη μέρα. Θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, κυρίως όσον αφορά σε περίπλοκα πιάτα που ίσως φτιάχνετε για πρώτη φορά. Είναι προτιμότερο να γίνουν οι δικοί σας πειραματόζωα, παρά οι καλεσμένοι σας!

Προπαραγγείλτε τα υλικά που θα χρειαστείτε, ειδικά αν θα τα αγοράσετε από μικρά μαγαζιά της γειτονιάς σας. Μην αφήσετε για τελευταία στιγμή την επίσκεψη στο μανάβη σας, γιατί είναι πολύ πιθανό να μη βρείτε αυτό που χρειάζεστε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά πιάτα και μαχαιροπήρουνα  για όλους τους καλεσμένους σας και σιγουρευτείτε ότι είναι όλα πεντακάθαρα προτού αρχίσετε να στρώνετε το τραπέζι.

Βγείτε ασπροπρόσωποι με τη διοργάνωση του πάρτι σας, εκτυπώνοντας το χρήσιμο κατάλογό μας.

Μερίδιο: