Ένα Ποτήρι Για Κάθε Μπύρα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να εκτιμούν το εύρος των γεύσεων και των αισθήσεων που μπορεί να δώσει μία καλή μπύρα. Όπως και στο κρασί, οι γευσιγνώστες της μπύρας θα σας πουν ότι ο τύπος του ποτηριού στον οποίο σερβίρεται η μπύρα δεν είναι διαπραγματεύσιμος, για την πλήρη ανάδειξη του ποτού. Θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα διαφορετικά είδη ποτηριών, ποιες μπύρες θα πρέπει να σερβίρονται σε αυτά, και πως αυτά επηρεάζουν την εμπειρία κατανάλωσης της μπύρας.

Imperial Conical / Nonic Pint

Αυτόν τον τύπο ποτηριού τον συναντάμε συχνά σε μπαρ και παμπ της Ευρώπης, το κλασικό ποτήρι (canonical). Το ποτήρι έχει ευθείες πλευρές που ξεκινούν από τη βάση ανοίγουν προς τα επάνω μερικές φορές ονομάζεται και ποτήρι σέικερ επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μισό σέικερ για την παρασκευή κοκτέιλ. Το nonic είναι παρόμοιο με το προηγούμενο με την διαφορά ότι διογκώνεται ελαφρώς προς το χείλος του ποτηριού, έτσι είναι ευκολότερο να το κρατήσει κανείς, και διευκολύνει τη δημιουργία αφρού επάνω από την μπύρα, δίνοντας της ένα ωραίο σκέπασμα. Τα ποτήρια nonic είναι ιδανικά για κρεμώδεις και με σώμα μπύρες. Τα ποτήρια αυτά είναι σχεδιασμένα για να καθαρίζονται και να αντικαθίστανται εύκολα, αλλά όχι όμως για να αναδείξουν την χροιά ή την γεύση της μπύρας, για αυτό είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιούμε για απλές και λιγότερο εξωτικές μπύρες όπως οι pale ales, aber ales και lagers.

Stemmed tulip

Αυτό το ποτήρι έχει μία έντονη καμπύλη η οποία στενεύει στο χείλος του, καθώς επίσης και μία λαβή χειρός. Το σχήμα του ποτηριού είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να φυλακίζει τα αρώματα της μπύρας και να βοηθά στην ανάδειξη των σύνθετων γεύσεων. Η χειρολαβή αποτρέπει τη μετάδοση της θερμοκρασίας του σώματος κατά την κατανάλωση της μπύρας. Το ποτήρι tulip είναι ιδανικό για μπύρες με σώμα, όπως οι εμφιαλωμένες μπύρες saisons, καθώς επίσης και για μπύρες με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό. Το συγκεκριμένο σχήμα επίσης βοηθά για να διατηρείται ο αφρός εντός του ποτηριού.

Snifter

Αυτό το ποτήρι είναι παρόμοιο με το προηγούμενο με τη διαφορά ότι είναι χαμηλότερο και φαρδύτερο προσφέροντας έτσι μειωμένο όγκο. Έχει σχεδιαστεί να είναι κοίλο επιτρέποντάς στον καταναλωτή να ζεστάνει με τα χέρια του το ποτήρι και την μπύρα με σκοπό να απελευθερωθούν οι πιο σύνθετες νότες της. Γίνεται καλύτερα η ανάδευση της μπύρας στο ποτήρι αυτό και ενεργοποιούνται έτσι κάποιες γεύσεις που είναι παγιδευμένες. Τα ποτήρια snifter είναι τα πλέον κατάλληλα για μπύρες με υψηλό αλκοολικό δείκτη και σε μικρότερη ποσότητα ώστε η κατανάλωση του αλκοόλ να είναι ρυθμισμένη, με σκοπό την απόλαυση μιας μπύρας με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Το ποτήρι αυτό συνιστάται για μπύρες με βαθμό αλκοόλης πάνω από 8% ABV, όπως οι Belgian triplets, imperial stouts και lambics.

Tankard

Αυτές οι μεγάλες κούπες είναι για μπορείτε να πάρετε το χρόνο σας, και να κρατάτε μια μεγάλη ποσότητα μπύρας. Η λαβή χειρός δεν αφήνει τη θερμοκρασία του σώματος να επηρεάσει την θερμοκρασία της μπύρας, και τα χοντρά τοιχώματα σημαίνουν ότι η μπύρα θα διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο. Αυτό το σχέδιο ποτηριού σημαίνει επίσης λιγότερες επισκέψεις στο μπαρ και μεγαλύτερες περιόδους απόλαυσης, για αυτό είναι ιδανικά για μπύρες.

Όποια κι αν είναι η αγαπημένη σας μπύρα, μπορείτε να διαλέξετε το ιδανικό ποτήρι για αυτήν, καθώς όλα πλένονται με ευκολία. Απλά τοποθετήστε τα στο πάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων, με τα χείλη προς τα κάτω και σιγουρευτείτε ότι το ένα δεν ακουμπάει το άλλο καθώς κατά τη διαδικασία της πλύσης μπορεί μερικές φορές να χτυπήσουν μεταξύ τους. Για κολονάτα ποτήρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόσθετο ράφι για να είστε σίγουροι ότι υπάρχει περισσότερη προστασία. Το Finish Quantum βοηθά τα ποτήρια της μπύρας σας να πλυθούν αποτελεσματικά και να βγαίνουν καθαρά και γυαλιστερά καθώς παράλληλα τα προστατεύει από το να θαμπώσουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε για να απολαύσετε την υπέροχη μπύρα σας, στο κατάλληλο ποτήρι φυσικά.

Μερίδιο: