Ακολουθώντας Τη Μόδα Των Ποτηριών

Τα πρώτα οικιακά πιάτα και ποτήρια δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1920, αλλά άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως από το 1950 και μετά. Ακόμη και τότε όμως ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων. Έπρεπε να περάσουν άλλα 20 χρόνια και περισσότερα για να γίνουν τα πιάτα και τα ποτήρια αναπόσπαστο μέρος του μέσου νοικοκυριού.

Από τότε τα πιάτα και τα ποτήρια καθώς και ο τρόπος καθαριότητάς τους έχουν αλλάξει δραματικά. Βλέπουμε πως παρακάτω…

1970

Όπως και τα περισσότερα πράγματα αυτής της δεκαετίας, τα γυάλινα σκεύη της δεκαετίας του εβδομήντα είχαν να κάνουν με τρελά χρώματα, σχέδια και υφές.

Τα ποτήρια καθημερινής χρήσης ήταν διακοσμημένα με διάφορα σχέδια, όπως από χαρακτήρες με κινούμενα σχέδια έως περίτεχνα λουλούδια. Λόγω της καθημερινής πλύσης τα σχέδια ξεθώριαζαν με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, τα πλυντήρια πιάτων έχουν βελτιωθεί πολύ με την πάροδο των ετών και πλένουν ακόμα και τα πιο ευαίσθητα ποτήρια με προσοχή.

Ορισμένα κρασιά στην Ευρώπη πίνονταν σε βαριά, περίτεχνα διακοσμημένα, πολύχρωμα ποτήρια. Ήταν κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων, για όσους τυχερούς είχαν ένα.

Τα παραδοσιακά ανάγλυφα ποτήρια της μπύρας ήταν πολύ δημοφιλή και ιδανικά για ένα ακόμα ποτηράκι!

1980

Τα ποτήρια του πρώτου μισού της δεκαετίας του 1980 ήταν πολύ γεωμετρικά. Σκεφθείτε αγόρια και κορίτσια να πίνουν από λεπτά ποτήρια σαμπάνιας/ποτήρια κοκτέιλ σε σχήμα v με χρωματιστούς λαιμούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας υπήρξε μία στροφή στη Βικτωριανή εποχή. Τα λεπτεπίλεπτα ποτήρια κρασιού, τα ποτήρια του σέρι και του πόρτο και τα χαμηλά ποτήρια του ουίσκι έγιναν πολύ δημοφιλή σε όλα τα σπίτια αλλά λόγω της εύθραυστης φύσης τους χρειάζονταν πολύ προσοχή στο πλύσιμο.

Ευτυχώς χάρη στην συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία κατασκευής πλυντηρίων πιάτων τα ποτήρια αυτού του τύπου πλένονται πλέον με ασφάλεια στο πλυντήριο πιάτων και δεν χρειάζεται να τα πλένετε στο χέρι!

1990

Τα καθημερινά ποτήρια ήταν συνήθως με μικρά διακοσμητικά στοιχεία. Τα ποτήρια ήταν ανθεκτικά και κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων. Ενώ τα μεγάλα ποτήρια μπύρας ήταν πλέον παλιομοδίτικα και ο κόσμος άρχισε να πίνει από το μπουκάλι, υπήρξε μία απότομη προτίμηση προς το κρασί. Το κρασί Chardonnay, που άρχισε να γίνεται πολύ δημοφιλές την δεκαετία του 1980, ήταν η πρώτη επιλογή. Τότε, τα ποτήρια ήταν πολύ μικρότερα (περίπου 25cl) και ήταν πολύ εύκολο να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων.

2000 - Σήμερα

Σήμερα το κόστος των ποτηριών έχει μειωθεί δραματικά. Μπορείτε πλέον να αγοράσετε ενα σετ τεσσάρων, ανθεκτικών ποτηριών, κατάλληλων για το πλυντήριο πιάτων, πολύ φθηνά από το σούπερ μάρκετ ή άλλα εκπτωτικά καταστήματα.

Τα ποτήρια του κρασιού είναι μεγάλα με ψηλό λαιμό και είναι κατάλληλα μόνο για πλύσιμο στο χέρι επειδή είναι πολύ ψηλά για το πλυντήριο. Η μόδα όμως αρχίζει να αλλάζει σε ποτήρια κρασιού χωρίς λαιμό που είναι εύκολα στην αποθήκευση, πιο ανθεκτικά και ιδανικά για το πλυντήριο πιάτων.

Τα κοκτέιλ επανήλθαν στην μόδα όπως και οι μεγάλες κανάτες με τα πολλά καλαμάκια για να απολαμβάνει όλη η παρέα. Ακόμα πιο διασκεδαστική είναι η νέα μόδα σερβιρίσματος των κοκτέιλ όπως μοχίτο σε μεγάλα γυάλινα δοχεία με λαβή και καπάκι. Έξυπνα και πρακτικά.

Αν ακόμα προτιμάτε να πίνετε το Sauvignon σας σε ένα ροζ ποτήρι από το 1970 ή να πίνετε αναψυκτικά τύπου cola σε ένα μοντέρνο ποτήρι του 2015 επιλέξτε τα σωστά προϊόντα για το πλυντήριο πιάτων σας. Για αστραφτερά ποτήρια δοκιμάστε το ενισχυτικό ξεβγάλματος πλυντηρίου πιάτων Shine & Dry Περιέχει ειδικά συστατικά για την προστασία των ποτηριών και αφήνει τα πιάτα και τα ποτήρια σας αστραφτερά και στεγνά ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για υπολείμματα ή νερολεκέδες και να μοιάζουν τα ποτήρια σας σαν καινούρια.

Μερίδιο: