Ποτήρια Για Ουίσκι

Το «uisge beatha” – το νερό της ζωής, όπως ήταν γνωστό το ουίσκυ κάποτε, αποστάσσεται για σχεδόν χίλια χρόνια και είναι ακόμα το ίδιο δημοφιλές. Το ουίσκι είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τη Σκοτία, που δίνει και το όνομα στο Scotch ουίσκι, αλλά η Ιρλανδία έχει δικαίως αξιώματα στο ποτό αυτό, και πλέον υπάρχουν αποστακτήρια σε όλον τον κόσμο που παράγουν τις τοπικές τους παραλλαγές. Περιέργως, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν πολύ λίγα ήδη ποτηριών που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το ποτό αυτό. Θα ρίξουμε μια ματιά στα πιο κοινά ποτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση του ουίσκι.

Σφηνοπότηρο

Όσον αφορά το ουίσκι, το σφηνοπότηρο τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούταν για κάποιο ερασιτεχνικό ουίσκι ή μπέρμπον, πριν ξεκινήσουν να το βροντάνε πάνω στη μπάρα ενός σαλούν, σε ένα παλιό γουέστερν. Τα σφηνοπότηρα είναι σχεδιασμένα για τελείως απλή χρήση, και δεν προσφέρουν την ευκαιρία να να απολαύσει κανείς περίπλοκες νότες ή γεύσεις που έχει το ουίσκι. Είναι καταπληκτικά για πάρτι, αλλά ίσως όχι τόσο καταπληκτικά για το ώριμο μοναδικό σας μαλτ.

Χαμηλό Ποτήρι για ποτό με παγάκια

Το χαμηλό ή παλιομοδίτικο ποτήρι είναι το πιο συνδεδεμένο με το ουίσκι. Το μέγεθος και το σχήμα του ποτηριού επιτρέπει στην τέλεια ποσότητα του ποτού να σερβιριστεί με πάγο στον οποίο δίνεται και ο κατάλληλος χώρος να ανακινηθεί μέσα στο ποτό, ώστε αυτό να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Το χαμηλό προφίλ του ποτηριού σημαίνει επίσης ότι δύσκολα θα αναποδογυρίσει και θα χυθεί, που είναι κι αυτό ένα από τα πλεονεκτήματα!

Ποτήρι Snifter

Το μεγάλο μέγεθος του ποτηριού αφήνει μια μεγάλη επιφάνεια του ποτού εκτεθειμένη στον αέρα, επιτρέποντας στις πτητικές ουσίες που περιέχει να αντιδράσουν και να ωριμάσουν καθώς καταναλώνετε το ουίσκι. Οι καμπυλωτές πλευρές επίσης χρησιμεύουν στο να παγιδεύουν τα αρώματα μέσα καθώς το ποτό εξατμίζεται. Αυτός ο τύπος του ποτηριού είναι τέλειος για αυτούς που προτιμούν να εκτιμούν το ουίσκι τους καθώς ζεσταίνεται, αντί να του βάζουν πάγο. ‘Οταν κρατούν την κολώνα του ποτηριού, η θερμότητα από το κράτημα αυξάνει τη θερμοκρασία του ποτού, και επιτρέπει να αναδειχθούν οι περίπλοκες γεύσεις και οι λεπτές αποχρώσεις.

Ποτήρι Ουίσκι Glencairn

Αυτό είναι ένα από τα λίγα ποτήρια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ουίσκι, και βασίζεται στο σχέδιο του παραδισιακού nosing copitas, που χρησιμοποιείται στα αποστακτήρια για να γευτούν και να δοκιμάσουν το ουίσκι. Το σχέδιο του ποτηριού είναι εγκεκριμένο από τους κορυφαίους ειδικούς ουίσκι, από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες ουίσκι της Σκοτίας. Όμοιο με το ποτήρι snifter, αλλά με μεγαλύτερη βάση χωρίς κολόνα ώστε το ποτήρι να έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με το χέρι, επιτρέποντας στη θερμοκρασία να αναπτυχθεί σε όλο το ποτό, και με μικρότερο στεφάνι, ώστε να παγιδεύει όλα τα αρώματα που αναδύει, ώστε να εγγυηθεί μια δυνατή εμπειρία γεύσης.

Πλένοντας τα ποτήρια του ουίσκι

Όπως και με οτιδήποτε άλλο στη ζωή, η απόλαυση ενός ποτηριού ουίσκι σημαίνει απαραίτητα και το πλύσιμο του αργότερα. Ένα πλυντήριο πιάτων πλένει σύντομα μερικά ποτήρια, αλλά το επαναλαμβανόμενο πλύσιμό τους με τον καιρό προκαλεί θάμπωμα στα ποτήρια. Το Finish Quantum επιτυγχάνει απίστευτη λάμψη, ακόμα και σε συνθήκες πλύσης με σκληρό νερό. Έτσι θα απολαμβάνετε το νερό της ζωής, χωρίς να για το πλύσιμο στα σφηνοπότηρά σας, τα χαμηλά ποτήρια και τα snifter σας.

Μερίδιο: