Ποτήρια για Τσάι

Έχουμε συνηθίσει να σερβίρουμε το τσάι σε κεραμικά φλυτζάνια τσαγιού, αλλά σε άλλες χώρες και άλλες κουλτούρες έχουν επινοήσει μια ευρεία γκάμα από έθιμα και παραδόσεις όσον αφορά την κατανάλωση ενός από τα παγκοσμίως δημοφιλέστερα ροφήματα. Αντί να πίνουν το τσάι τους σε κεραμικά φλυτζάνια ή κούπες, πολύς κόσμος προτιμά να πίνει τσάι στο ποτήρι – αλλά υπάρχει καμία διαφορά;

Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς ποτήρι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που είναι προτιμότερο να πίνει κανείς τσάι στο ποτήρι αντί στο φλυτζάνι:
1. Ο πρώτος και πιο φανερός λόγος είναι ότι μπορείτε να δείτε το υγρό μέσα. Αυτό σας επιτρέπει να δείτε πόσο δυνατό είναι το τσάι σας καθώς εκχυλίζεται, ώστε να πετύχετε την καλύτερη μείξη κάθε φορά.
2. Όταν σερβίρετε τσάι σε κεραμικό φλυτζάνι, οι μικροσκοπικές ατέλειες στην επιφάνεια του φλυτζανιού μπορεί να έχουν δραστικές συνέπειες στην ποιότητα του τσαγιού. Όταν τα μόρια του τσαγιού χτυπήσουν σε αυτές τις τραχιές επιφάνειες, οι λεπτές γέυσεις μπορεί να ταραχτούν, και να καλύψουν η μια την άλλη. Το ποτήρι είναι πολύ πιο λείο οπότε μπορεί να διατηρήσει αυτές τις λεπτές γεύσεις.
3. Το ποτήρι είναι κάπως πιο εύκολο να καθαριστεί από τα κεραμικά, κυρίως κεραμικά με πορώδη μέρη. Οι τανίνες του τσαγιού μπορεί να κολλήσουν στην επιφάνεια του φλυτζανιού και να είναι πολύ δύσκολο να ξεκολλήσουν. Η ομαλή επιφάνεια του ποτηριού σημαίνει ότι αυτοί οι λεκέδες δε θα είναι τόσο κολλήμένοι στο ποτήρι, και ότι μπορούν να καθαριστούν πολύ πιο εύκολα.

Τα μειονεκτήματα της χρήσης του ποτηριού:

Υπάρχει μια ιδιότητα του ποτηριού που μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα όταν χρησιμοποιείται για τσάι, ή για οποιοδήποτε καυτό ρόφημα: Η ικανότητά του να μεταβιβάζει τη θερμότητα. Στην καλύτερη περίπτωση θα κάψετε το χέρι σας καθώς κρατάτε το καυτό ποτήρι, και για αυτό και οι Ρώσοι ανέπτυξαν το «podstakannik» (στην κυριολεξία, το αντικείμενο κάτω από το ποτήρι), που είναι ένα μεταλλικό χερούλι για το ποτήρι του τσαγιού. Όμως στη χειρότερη περίπτωση, όταν βάλετε καυτό υγρό σε κρύο ποτήρι, μπορεί να του προκαλέσει ένα φαινόμενο αποκαλούμενο «θερμικό σοκ», όπου το ποτήρι διαστέλλεται ή συστέλλεται εξαιρετικά γρήγορα, ραγίζοντάς το ή ακόμα σπάζοντάς το. Πολλά ποτήρια, και όλα τα ποτήρια που είναι σχεδιασμένα για καυτά ροφήματα, έχουν υποστεί επεξεργασία, που τα κάνει ανθεκτικά στις περισσότερες απότομες αλλάγες θερμοκρασίας. Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα το ποτήρι πριν το χρησιμοποιήσετε για καυτά υγρά.

Καθαρίζοντας τα γυάλινα ποτήρια:

Ανεξαρτήτως αν προτιμάτε γυάλινο ποτήρι ή κεραμικό σκεύος, υπάρχει μια σταθερά – το πλύσιμο. Το τσάι έχει την ιδιότητα να αφήνει επίμονους λεκέδες, αλλά το Finish μπορεί να το τακτοποιήσει. Οι ειδικά σχεδιασμένες ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων λειτουργούν έτσι ώστε να διασπούν τις φυτικές ίνες που προκαλούν τους λεκέδες του τσαγιού, προσφέροντας ένα λαμπερό πλύσιμο.

Οπότε, οποτεδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο αποφασίσετε να πιείτε ένα τσάι – το Finish είναι εκεί για να φροντισει για το πλύσιμο.

 

Μερίδιο: