Το Σωστό Ποτήρι: Ένας οδηγός για ποτήρια ποτών

Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι το καλύτερο πλύσιμο των ποτηριών γίνεται με το χέρι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πλυντήρια πιάτων κάνουν τα ποτήρια θαμπά ή μπορούν και ακόμα να σπάσουν κάποια ποτήρια κρασιού κατά την πλύση. Αυτό είναι ένα απομεινάρι από την εποχή που τα πλυντήρια πιάτων δεν ήταν τόσο εξελιγμένα όπως έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, και πριν υπάρξουν προϊόντα όπως το Finish για την προστασία των πιάτων και των ποτηριών, όπου ήρθε για να αντιμετωπίσει το θάμπωμα των ποτηριών. Καθώς όλα τα ποτήρια είναι διαφορετικά, ωστόσο δεν μπορούν να πλένονται με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις στα σχήματα, στο μέγεθος και στο πάχος του γυαλιού. Παράγοντες που θα λάβετε υπόψη σας στον τρόπο, του πως θα τοποθετηθούν τα ποτήρια αν θα στοιβαχθούν μαζί με κάποια άλλα, όπου θα σας βοηθήσει για να αποφύγετε πιθανές θραύσεις.

Ο παρακάτω απλός οδηγός μας, εξετάζει τους λόγους που υπάρχουν τόσες μεγάλες αποκλίσεις στα διάφορα ποτήρια και σας προσφέρει μερικές ιδέες για το πως θα πλένονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Ποτήρια Κρασιού

Υπάρχουν δύο τύποι ποτηριών κρασιού ένας τύπος για το λευκό και ένας για το κόκκινο. Τα ποτήρια του κόκκινου κρασιού έχουν ευρύ και κυκλικό στόμιο και κοντό πόδι. Σε αντιδιαστολή, τα ποτήρια του λευκού κρασιού είναι μακρύτερα και στενότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται περισσότερο χώρο ώστε το κόκκινο κρασί να αναμειχθεί με το οξυγόνο και να βγουν οι σύνθετες γεύσεις του. Ενώ το λευκό κρασί απαιτεί ένα ποτήρι που αναστέλλει την οξείδωση, ώστε να διατηρήσει τις λεπτές αρωματικές υφές του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η φόρτωση των ποτηριών του κρασιού στο πλυντήριο πιάτων θα πρέπει να γίνεται στο πάνω επίπεδο, μακριά από άλλα σκεύη και πιάτα. Για να χωρέσουν τα ποτήρια του λευκού κρασιού στο ύψος καλό θα ήταν χαμηλώσετε το ύψος του καλαθιού ώστε να χωρέσουν τα μακριά πόδια τους, μία δυνατότητα που υπάρχει σε πολλά σύγχρονα πλυντήρια πιάτων. Είναι σημαντικό να τα τοποθετήσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όπου μπορεί να προκαλέσει σπασίματα καθώς θα χτυπούν μεταξύ τους. Κρατήσετε λοιπόν τα τσουγκρίσματα μόνο για τις προπόσεις.

Ποτήρια για Μαρτίνι

Το ποτήρι για Μαρτίνι εμφανίστηκε περίπου στις αρχές του 20ου αιώναως εξέλιξη όπου συχνά συγχέεται με το ποτήρι κοκτέιλ. Αρχικά είχαν σχεδιαστεί σαν ποτήρια κρασιούγια τον έλεγχο της οξείδωσηςΤο κωνικό σχήμα τους και το προφίλ σε αμβλεία γωνίαδίνει στο τζιν τη μέγιστη έκθεση στον αέραεπιτρέποντας στις γεύσεις να ανοίξουν και οι πολύπλοκες υφές βοτάνων να διακριθούνΜια άλλη ιστορική εξήγηση παίρνει μια ελαφρώς διαφορετική διαδρομή. Ισχυρίζονται ότι τα ποτήρια αυτά εμφανίστηκαν από την ποτό-απαγόρευσησε περίπτωση που γινόταν κάποιος έλεγχος στα μπαρ, χρειαζόταν μόνο μια μικρή κίνηση του καρπού για να αδειάσουν το ποτήρι και να απαλλαγούν από κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο

Τα ποτήρια του Μαρτίνι και των κοκτέιλ θα πρέπει να πλένονται προσεκτικάδεδομένου ότι έχουν ακόμα μακρύτερο και πιο ευαίσθητοπόδι από αυτά του κρασιού. Και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος, χαμηλώνοντας το πάνω καλάθιΕίναι επίσης πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τους παρέχετε αρκετό χώρο ώστε όταν κινηθούν και να μην έλθουν σε επαφή με άλλααντικείμενα μέσα στο πλυντήριο πιάτων.

Ποτήρια Μπράντι

Το κοντό πόδι του ποτηριού για μπράντι έχει συνδυαστεί με ένα μεγάλο άνοιγμα επιφάνειας, ώστε να επιτρέπει στο αλκοόλ να εξατμίζεται γρηγορότερα και σε συνδυασμό με τις καμπύλες πλευρές βοηθάει τον χώρο του ποτηριού να γεμίσει από το άρωμα του Μπράντι. Επιτρέποντας σας να απολαύσετε όλο το εύρος των γεύσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους μπορούν να πλυθούν περισσότερο όπως τα ποτήρια του κόκκινου κρασιού. Δεν υπάρχει η ανάγκη να μειωθεί το ύψος του πάνω καλαθιού, προσοχή όμως καθώς το χαμηλό κέντρο βάρους τους τα κάνει να γλιστρούν στην γύρω περιοχή. Οπότε σιγουρευτείτε ότι τους αφήνετε αρκετή απόσταση ώστε να μην χτυπήσουν μεταξύ τους.

Κρυστάλλινα Ποτήρια

Τα κρυστάλλινα ποτήρια δημιουργήθηκαν αρχικά με την αντικατάσταση του ασβέστιού στο γυαλί με τον μόλυβδοένα κομμάτι κρυστάλλου που έχει βρεθεί χρονολογείται από το 1400 π.Χ.
Όταν πρόκειται για κρυστάλλινα ποτήρια είναι καλύτερο να τα ελέγξετε σύμφωνα με τις οδηγίες από τους συγκεκριμένους κατασκευαστέςΔιαφορετικοί κατασκευαστές συνιστούν διαφορετικές προδιαγραφές πλυσίματος στο πλυντήριο πιάτων για τα κρυστάλλινα ποτήρια τουςΜερικοί κατασκευαστές ενημερώνουν ότι τα ποτήρια τους είναι πάρα πολύ λεπτά για να πλυθούν στοπλυντήριο πιάτωνενώ άλλοι ενημερώνουν ότι είναι ασφαλές να  τα πλύνετε σε μία πλύση που κρατά τη θερμοκρασία του νερού κάτω από 150 βαθμούς κελσίουΕίναι σημαντικό, για το πλύσιμο των κρυστάλλων να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο απορρυπαντικόΟι οίκοι κρυστάλλων 
Dartington και Villeroy Boch συνιστούν το απορρυπαντικό Finish για χρήση στο πλυντηρίου πιάτων

Όταν έχετε κάποια από τα παραπάνω ποτήριατώρα ξέρετε τι τύπος ποτηριού είναι το καθέναήρθε η ώρα να καλέσετε την οικογένειακαι τους φίλους για να τα δοκιμάσουν όλαΑπλά βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα ποτά με υπευθυνότηταΕις υγείαν!

Μερίδιο: