Γιατί Το Φαγητό Κολλάει Στα Σκεύη

Ετοιμάζοντας πρωινό.

Έχεις πάρει ολόφρεσκα αυγά, και τα έχεις χτυπήσει με λίγο γάλα, την τέλεια αναλογία αλατιού και πιπεριού, και φυσικά το προσωπικό σου μυστικό συστατικό. Μόλις έχεις παγιδεύσει αναμεσά τους αρκετό αέρα ώστε να γίνουν ελαφρά σαν όνειρο, τα ρίχνεις απαλά σε ένα τηγάνι, το οποίο έχεις προθερμάνει ακριβώς στους 65 βαθμούς Κελσίου1. Παρακολουθείς από κοντά, και ανακατεύεις με προσοχή το υγρό γύρω γύρω στο τηγάνι, καθώς το λευκό μείγμα αρχίζει να αναμιγνύεται με το κίτρινο.

Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει.

Μια φορά. Γυρνάς προς την πηγή του θορύβου. Δυο φορές. Αναρωτιέσαι ποιος να είναι, αλλά αποφασίζεις ότι τα αυγά είναι πιο σημαντικά. Γυρίζεις πίσω στην κουζίνα, αλλά είναι ήδη πολύ αργά. Αυτό το δευτερόλεπτο που σε απέσπασε προκάλεσε το κόλλημα των αυγών σου στο τηγάνι. Έτσι το πρωινό καταστράφηκε.

Τι κάνει το φαγητό να κολλάει;

Όταν τα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό κολλάει στο τηγάνι, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι μια περίπλοκη χημική αντίδραση. Οι πρωτεΐνες του φαγητού αντιδρούν με το μέταλλο του τηγανιού και προκαλούνται ισχυροί δεσμοί, οι οποίοι αγκιστρώνουν το φαγητό στα μικροσκοπικά κανάλια της επιφάνειας του μετάλλου. Δεν είναι αποτέλεσμα της θερμότητας του φαγητού, το αντίθετο μάλιστα. Μόλις το φαγητό ζεσταθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία θα αρχίσει να αντιδρά με κάτι διαφορετικό από το μέταλλο, που σημαίνει ότι το κόλλημα δεν θα αποτελεί πρόβλημα.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα λιπαρό τρόφιμο όπως το ελαιόλαδο στο τηγάνι την ώρα που μαγειρεύετε, το υγρό γεμίζει αυτά τα μικροσκοπικά κανάλια στο μέταλλο, και καθώς το λάδι θερμαίνεται, αντιδρά με το μέταλλο έτσι ώστε όταν προσθέτετε το φαγητό στο τηγάνι, υπάρχουν πολύ λίγα άτομα να αντιδράσουν με το φαγητό και να προκαλέσουν το κόλλημά του. Έτσι το φαγητό σας δεν κολλάει πλέον.

οιοι τύποι φαγητού κολλάνε;

Καθώς οι πρωτεΐνες είναι αυτές που κυρίως προκαλούν αυτό το δέσιμο με το μέταλλο, οι πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνες είναι αυτές που κολλάνε περισσότερο στο τηγάνι2. Όλες οι τροφές μπορεί να κολλήσουν αν δεν τις επιβλέπετε ή αν τις βάλετε σε ένα πολύ καυτό τηγάνι ενώ είναι ακόμα κρύες, αλλά κυρίως στις πολύ πρωτεϊνούχες τροφές όπως αυγά, τυρί, ψάρι και κρέατα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αν το φαγητό κολλήσει τελικά σε κάποια επιφάνεια, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το πόσο δύσκολο είναι να καθαριστεί το τηγάνι, και δεν υπάρχει λόγος να το μουλιάστε. Το Powerball στο Finish Quantum απορρυπαντικό λειτουργεί σαν πρόπλυση, διαλύοντας τις πολύπλοκες πρωτεΐνες και τους δεσμούς που έχουν σχηματίσει με το μέταλλο, ώστε να αφαιρεθεί οποιαδήποτε καμένη ή ξεραμένη τροφή, δίνοντάς σας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα από την πρώτη πλύση.

Κάθε πιάτο. Κάθε φορά.

1http://www.bostonglobe.com/lifestyle/food-dining/2014/11/11/this-not-whole-egg-that-not-bacon/WN3mEBTcvBKpD1278Uj3DM/story.html
2 http://www.rsc.org/Education/Teachers/Resources/kitchenchemistry/docs/SS10b.pdf

Μερίδιο: