Διατηρήστε τα Μαχαίρια Κοφτερά

Τα μαχαίρια είναι από τα πιο χρήσιμα σύνεργα της κουζίνας και σας βοηθούν να κόψετε και να τεμαχίσετε εύκολα τα υλικά της μαγειρικής σας. Από το καθάρισμα των λαχανικών στο κόψιμο του κρέατος, τα μαχαίρια είναι πολύ σημαντικό εργαλείο και συστήνεται να επενδύσετε στα καλύτερα. Όμως με το πέρασμα του χρόνου τα μαχαίρια στομώνουν ιδιαίτερα αν δεν τα καθαρίζετε σωστά ή δεν τα ακονίζετε.

Χρήση Μαχαιριών

Αν χρησιμοποιείτε τα μαχαίρια σας καθημερινά, ξέρετε πόσο σημαντικά είναι στην μαγειρική σας. Σχεδόν σε κάθε πιάτο (εκτός από την σούπα) χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μαχαίρι.
Συμβουλές για τη σωστή χρήση μαχαιριών όταν μαγειρεύετε:
1. Το ξύσιμο της επιφάνειας κοπής που χρησιμοποιείτε με το μαχαίρι θα στομώσει την λεπίδα πολύ γρήγορα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λαβή του μαχαιριού για να απομακρύνετε το φαγητό από την επιφάνεια κοπής και να μην στομώσετε την λεπίδα του μαχαιριού σας.
2. Αν μαγειρεύετε με παρέα και σας ζητήσουν ένα μαχαίρι, δώστε τους το μαχαίρι με την λαβή στραμμένη προς αυτούς για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα κοπούν.
3. Όταν χρησιμοποιείτε επιφάνειες κοπής, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μόνο ξύλινες ή πλαστικές. Τα μαχαίρια στομώνουν όταν έρχονται σε επαφή με τις επιφάνειες κοπής και οι γυάλινες ή οι κεραμικές επιφάνειες φθείρουν τα μαχαίρια σας πιο γρήγορα.
Για να αποθηκεύσετε τα μαχαίρια σας σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε μία μαγνητική επιτοίχια θήκη. Τα μαχαίρια σας θα είναι εύκολα προσβάσιμα, μακριά από τα παιδιά και δεν θα παλιώνουν μέσα σε ένα συρτάρι ούτε θα τρίβονται με άλλες επιφάνειες.

Ακόνισμα Μαχαιριών

Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τα μαχαίρια σας κοφτερά, το στίλβωμα και το ακόνισμα. Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ των δύο. Το πρώτο σημαίνει ότι θα στιλβώσετε τα μαχαίρια σας για να λειάνετε κάποιες μικρές ατέλειες στην λεπίδα. Θα χρειαστεί να προμηθευτείτε κάποιου είδους στιλβωτικό με χάλυβα και μπορείτε να πραγματοποιήσετε την διαδικασία στο σπίτι. Το ακόνισμα όμως είναι η μέθοδος που κάνει τη στομωμένη λεπίδα και πάλι κοφτερή και πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο από επαγγελματία για την αποφυγή ατυχημάτων. Πολλοί κρεοπώλες παρέχουν αυτήν την υπηρεσία οπότε ρωτήστε στη γειτονιά σας για να μάθετε που μπορείτε να ακονίσετε τα μαχαίρια σας.

Στο πλυντήριο πιάτων

Το πλύσιμο των μαχαιριών στο χέρι δεν είναι πολύ πρακτικό και μπορεί να είναι και επικίνδυνο λόγω της κοφτερής λεπίδας. Ξεχωρίστε τα μαχαιροπήρουνα στις ειδικές θήκες του πλυντηρίου πιάτων σας και τοποθετήσετε τα μαχαίρια με την λαβή προς τα πάνω για ν’ αποφύγετε τα ατυχήματα. Κρατήστε τα καλύτερα μαχαίρια σας χωριστά για να μην χτυπηθούν κατά το πλύσιμο. Μπορείτε να προμηθευτείτε και ένα πλυντήριο πιάτων με ειδική θήκη για μαχαίρια ώστε να πλένονται σωστά και να μην έρχονται σε επαφή με τα άλλα μαχαιροπήρουνα αν το πλυντήριο πιάτων που έχετε διαθέτει μόνο μία θήκη για όλα τα μαχαιροπήρουνα! Επιλέξτε τις σωστές ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων που θα αναδείξουν την καθαριστική δύναμη του πλυντηρίου πιάτων και θα διατηρήσουν την λάμψη των πιατικών σας. Σκεφθείτε να προμηθευτείτε το απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων Finish που θα φροντίσει για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα!

Μερίδιο: