Μπορεί Το Πλυντήριο Πιάτων Να Σας Εξοικονομήσει Χρήματα;

Κάποτε το πλυντήριο πιάτων ήταν ένα είδος πολυτελείας παρά την αναγκαιότητα για την εξοικονόμηση χρόνου. Ενώ το κόστος του μέσου πλυντηρίου πιάτων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια (ξεκινούν από €250-€300), πολλοί θεωρούν ότι η λειτουργία τους είναι ακριβή.

Η αλήθεια είναι ότι τα σύγχρονα μοντέλα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια και το κόστος της πλύσης είναι πολύ μικρότερο απ’ ότι οι περισσότεροι νομίζουν. Το κόστος είναι περίπου 0,50€ συμπεριλαμβανομένου του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος και του απορρυπαντικού, για μία γεμάτη πλύση 12 σερβίτσιων.

Υπολογίζοντας τους αριθμούς

‘Θα μου εξοικονομήσει χρήματα ένα πλυντήριο πιάτων;’ είναι μία ερώτηση που πολλοί πιθανοί αγοραστές ρωτούν. Δεδομένων των διαφορετικών παραμέτρων μεταξύ των νοικοκυριών (αριθμός μελών, αριθμός γευμάτων, ενεργειακή κλάση πλυντηρίου πιάτων κλπ) είναι δύσκολο να υπολογίσετε με ακρίβεια.

Μία μελέτη σε 200 νοικοκυριά, η οποία εκπονήθηκε μεταξύ του 2007 και 2008 έδειξε ότι τα νοικοκυριά με πλυντήριο πιάτων που το χρησιμοποιούσαν σωστά (δηλαδή γεμάτη πλύση) χρησιμοποιούσαν περίπου 50% λιγότερο νερό και 28% λιγότερο ρεύμα από τα νοικοκυριά που δεν είχαν πλυντήριο πιάτων1.

Πράγματι, και άλλες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο ενός γεμάτου πλυντηρίου πιάτων στο χέρι χρειάζεται περίπου 60 λεπτά και 49 λίτρα ζεστού νερού, ενώ το πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί μόνο 12 λίτρα νερού και χρειάζονται μόλις 9 λεπτά για το γέμισμα και 9 λεπτά για το άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων2.

Εφαρμογή Υπολογισμού Κόστους Πλυντηρίου Πιάτων Finish

Φυσικά κάθε νοικοκυριό είναι διαφορετικό. Ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα χρησιμοποιήσει το πλυντήριο πιάτων πολύ λιγότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδος, του μήνα ή του έτους, απ’ ότι μία οικογένεια με παιδιά. Όμως το Finish έχει δημιουργήσει την Εφαρμογή Υπολογισμού Κόστους Πλυντηρίου Πιάτων για να υπολογίσει την χρήση νερού και ρεύματος κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδος και το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί σε ένα ολόκληρο έτος σε σύγκριση με το πλύσιμο στο χέρι.

Απλά χρησιμοποιήστε τις ειδικές ενδείξεις για να υποδείξετε τον αριθμό μελών της οικογένειάς σας και τον αριθμό γευμάτων που ετοιμάζετε και πλένετε στο χέρι και θα δείτε ότι ακόμα και τα πιο μικρά νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και ενέργεια χρησιμοποιώντας ένα πλυντήριο πιάτων.

Μπορείτε να βρείτε τη σχετική Εφαρμογή Υπολογισμού Κόστους εδώ: https://www.finish.co.uk/dishwashing-expert/dishwasher-benefits/dishwasher-benefits-calculator/

Πως εξοικονομείτε χρήματα

Σύμφωνα με την Εφαρμογή Υπολογισμού Κόστους, μία οικογένεια 4 ατόμων που δειπνεί μία φορά από Δευτέρα έως Παρασκευή και παίρνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και τις δύο μέρες του Σαββατοκύριακου παράγει 44 γεύματα, τα πιάτα των οποίων πλένονται στο χέρι. Αν η οικογένεια αυτή χρησιμοποιήσει ένα πλυντήριο πιάτων θα εξοικονομήσει €85 από το λογαριασμό νερού και €150 από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοίχως. Ένα ζευγάρι θα μπορούσε να εξοικονομήσει με 10 γεύματα εβδομαδιαίως €10 και €17 αντίστοιχα.

Το κάθε σεντ μετράει και αν υπολογίσετε και τα υπόλοιπα οφέλη που σας παρέχει το πλυντήριο πιάτων θα διαπιστώσετε ότι είναι μία επένδυση που αξίζει να κάνετε.

1Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Christian Paul Richter μεταξύ 2007 και 2008 σε διακόσια νοικοκυριά στην Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία: http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/energy-bills/11250403/Dishwasher-vs-washing-up-which-is-cheaper.html

2Intertek UK 2010 Μελέτη για το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων

Μερίδιο: