Πώς Το Πλυντήριο Πιάτων Εξοικονομεί Χρόνο Και Χρήματα

Τα γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους είναι η ιδανική ευκαιρία για να δείξουμε φροντίδα στους οικείους μας και να απολαύσουμε καλό φαγητό με καλή συζήτηση.

Όμως οι στοίβες των βρώμικων πιάτων κλέβουν λίγο από την χαρά του όμορφου γεύματος που μόλις απολαύσατε.

Είτε πρόκειται για ένα γεύμα για δύο μέσα στην εβδομάδα ή ένα πλούσιο Κυριακάτικο γεύμα, το πλύσιμο στο χέρι είναι χρονοβόρα διαδικασία με τις έρευνες να δείχνουν ότι περνάμε περίπου 4 ώρες την εβδομάδα στον νεροχύτη. Ποιανού σειρά είναι να πλύνει τα πιάτα είναι καθημερινή οικογενειακή διαφωνία και ο συνήθης ειρηνοποιός καταλήγει να αναλαμβάνει το έργο για να αποκατασταθεί η ηρεμία. Αφήστε το πλυντήριο πιάτων να διαλύσει την ένταση, τα λίπη και την βρωμιά. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται μόνο 9 λεπτά για να γεμίσετε ή να τακτοποιήσετε το πλυντήριο πιάτων σε σχέση με τα 60 λεπτά που χρειάζονται για να πλύνετε την ίδια ποσότητα πιάτων στο χέρι, οπότε με το πλυντήριο πιάτων έχετε περισσότερο χρόνο να ξεκουραστείτε ή να κάνετε κάτι πιο παραγωγικό.

Η πιο καθαρή, φθηνή και φιλική για το περιβάλλον επιλογή

Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων είναι επίσης και μία φιλική κίνηση προς το περιβάλλον. Ένα πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί περίπου 12 λίτρα νερό για κάθε πλύση και ζεσταίνει το νερό στην θερμοκρασία που ακριβώς χρειάζεται (το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε γεμάτη πλύση είναι περίπου 20 σεντ του ευρώ1). Το πλύσιμο της ίδιας ποσότητας πιάτων στο χέρι ισούται με 49 ολόκληρα λίτρα νερού2. Επίσης τα πιάτα που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων είναι πιο καθαρά. Τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών διασπώνται γρήγορα γιατί το πλυντήριο πιάτων πλένει στους 55 με 75 °C ενώ το ζεστό νερό της βρύσης είναι περίπου 50 °C.

Ξενοιάστε

Ένα ακόμα πλεονέκτημα για το μέσο πολυάσχολο νοικοκυριό είναι ότι το πλυντήριο πιάτων σας βοηθά να εξασφαλίσετε ότι δεν πλένετε τα πιάτα σας στον ίδιο νεροχύτη που χρησιμοποιήσατε για να καθαρίσετε τις λάσπες από τα παπούτσια ή που ξεπλένετε τα πιατάκια του κατοικίδιου σας. Μερικά μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος, είναι λίγο τρομακτικά και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Καθαρίστε και απολυμάνετε τα πιατάκια του κατοικίδιου σας με διαφορετικές πετσέτες από αυτές που χρησιμοποιείτε για εσάς και μακριά από τον νεροχύτη4.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μας καταλήγουμε ότι το πλυντήριο πιάτων παίζει σημαντικό ρόλο στην αρμονία του σπιτιού είτε πρόκειται για την υγεία σας ή την εξοικονόμηση ελεύθερου χρόνου, ή ακόμα και να αφορά τις θετικές περιβαλλοντικές συνέπειες που κάνουν αυτή την οικιακή συσκευή πρωταθλητή υπέρ της προστασίας τους περιβάλλοντος.

Υπάρχουν τόσα πολλά σε αυτή την απαραίτητη οικιακή συσκευή που έχουμε μάθει να εμπιστευόμαστε, πέραν των πεντακάθαρων πιάτων!

1http://www.dailymail.co.uk/news/article-98342/Britons-working-48-hours-week.html

2Finish/Bosch - Dishwasher or Sink: Which Uses More Energy?

3&4 http://www.dettol.co.uk/healthy-homes/pets/pet-specific-cleaning-issues/

Μερίδιο: