Τι Σημαίνει Ότι Είναι Κατάλληλο Για Το Πλυντήριο Πιάτων;

Τη σήμανση ‘κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων’ θα την αναγνωρίζετε αφού την έχετε δει στα πιάτα και τα ποτήρια σας. Μάλλον όμως δεν γνωρίζετε την ακριβή έννοια αυτής της ειδοποίησης και έχετε δίκιο: η σήμανση ‘κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων’ δεν είναι μία κοινή δήλωση! Ο κάθε κατασκευαστής πιατικών έχει την δική του διαδικασία και πρότυπα για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας του κάθε προϊόντος, με βάση τις μεθόδους που ακολουθεί ο κάθε κατασκευαστής και τα υλικά που χρησιμοποιεί.

Τι σημαίνει

Κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων ουσιαστικά σημαίνει ότι το προϊόν έχει υποστεί επεξεργασία κατά την παραγωγή για να εξασφαλιστεί ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του πλυντηρίου πιάτων και τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά απορρυπαντικά δεν βάζουν σε κίνδυνο και δεν φθείρουν το προϊόν. Αυτό προστατεύει και το πλυντήριο πιάτων σας, γιατί αν προσπαθήσετε να πλύνετε ένα προϊόν κατασκευασμένο από θερμοπλαστικό (πλαστικό με χαμηλό σημείο τήξης) στο πλυντήριο πιάτων θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Πώς οι κατασκευαστές φροντίζουν να παράγουν σκεύη κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων;

Για διαφορετικά προϊόντα από διαφορετικά υλικά, υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές που εφαρμόζονται για να γίνουν ‘κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων’.

Γυάλινα

Τα περισσότερα γυάλινα σκεύη είναι ‘πυρακτωμένα’ που σημαίνει ότι όταν κατασκευάζονται ψύχονται αργά για να εξομαλύνουν τις ατέλειες στην δομή τους κάνοντάς τα ανθεκτικά στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Το γυαλί μπορεί επίσης να υποστεί την ειδική επεξεργασία ‘θερμικής ενίσχυσης’1 που μέσω της θερμικής, χημικής επεξεργασίας μπορεί να γίνει πιο σκληρό και ανθεκτικό. Τα γυάλινα σκεύη συνήθως υποβάλλονται σε μία πιο ήπιας μορφής επεξεργασία ‘θερμικής ενίσχυσης’ που τα καθιστά δύο φορές πιο ανθεκτικά αν και κάποια μπορεί να έχουν υποστεί την ισχυρή επεξεργασία θερμικής ενίσχυσης που τα καθιστά τέσσερις με πέντε φορές πιο δυνατά και κατάλληλα για χρήση ακόμα και στον φούρνο μικροκυμάτων.

Κεραμικά

Τα κεραμικά σκεύη είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων αν υποστούν παρόμοια επεξεργασία όπως τα γυάλινα, αφού η αργή ψύξη αφήνει το προϊόν να ολοκληρωθεί με τις λιγότερες δυνατές ατέλειες. Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο, κυρίως στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Για να γίνουν κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων απλώνεται ένα ειδικό φιλμ που προστατεύει την επιφάνεια του κάθε σκεύους. Το είδος του προστατευτικού φιλμ μπορεί να επηρεάσει δραματικά την δύναμη και την αντοχή του κάθε προϊόντος.

Πλαστικά

Συνήθως τα πλαστικά σκεύη δεν επεξεργάζονται για να είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων και το είδος του πλαστικού είναι αυτό που προσδιορίζει αν είναι ή δεν είναι κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων. Αν ένα πλαστικό προϊόν έχει χαμηλό σημείο τήξης, τότε οι υψηλές θερμοκρασίες του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να το λιώσουν. Άλλου είδους πλαστικό μπορεί να καταπονηθεί από την υψηλή θερμοκρασία και να σπάσει.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ένα αντικείμενο είναι κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων;

Λόγω της μη τυποποιημένης φύσης των ειδοποιήσεων για την καταλληλότητα για το πλυντήριο πιάτων, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικά σύμβολα για να δείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι κατάλληλα. Το πιο συνηθισμένο σύμβολο καταλληλότητας είναι ένα ζωγραφισμένο ποτήρι ή πιάτο με σταγόνες. Μερικές φορές το προϊόν θα συνοδεύεται από την σήμανση ‘κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων’.

1http://educationcenter.ppg.com/glasstopics/heated_glass.aspx

Μερίδιο: