Πιάτο με Καταγωγή: Μαγειρικά σκεύη από όλο τον κόσμο

Ένα από τα πράγματα που κάνει ένα ταξίδι τόσο εκπληκτικό είναι η ευκαιρία που δίνεται στον επισκέπτη να γνωρίσει την τοπική κουζίνα του τόπου τον οποίο επισκέπτεται. Κάθε χώρα έχει τις δικές της λιχουδιές, που προσφέρουν πραγματικά μοναδικές γευστικές εμπειρίες, οι εμπειρίες αυτές είναι βαθιά μπλεγμένες με τις αναμνήσεις του ταξιδιού. Εξαιτίας αυτού, θα θέλατε να τις επαναλάβετε στην άνεση του σπιτιού σας, αλλά αυτό απαιτεί συχνά ειδικά μαγειρικά σκεύη πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε και με διαφορετικό τρόπο καθαρίσματός. Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδοσιακά σκεύη απ' όλο τον κόσμο, θα αναγνωρίσετε μερικά και άλλα πάλι ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ. Θα μάθουμε από που μας έρχονται, τη χρήση τους, καθώς και τον τρόπο καθαρισμού τους!

Γουοκ (Wok)

Το γουόκ είναι ένας τύπος τηγανιού που προέρχεται από την Κίνα, αν και πλέον είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του είναι ο στρογγυλεμένος πάτος που έχει. Το γουόκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, αλλά είναι περισσότερο γνωστή χρήση του ως stir-frying, καθώς οι ελαφρώς στρογγυλεμένες πλευρές και το κάτω μέρος καθιστούν εύκολο και γρήγορο το ανακάτεμα και το γύρισμα, εξασφαλίζοντας ένα καλό μαγείρεμα. Τα γουόκ από χυτοσίδηρο θα πρέπει να καθαρίζονται εμένα ειδικό βουρτσάκι το οποίο είναι φτιαγμένο από μπαμπού, αλλά η πλειοψηφία των νοικοκυριών εκτός Κίνας έχουν γουόκ τα οποία είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο χάλυβα ή αλουμίνιο. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων στο κάτω ράφι. Δεδομένου ότι είναι αρκετά μεγάλα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμποδίσουν τον ψεκασμό του νερού.

Κατσαρόλα

Γνωστή στα αγγλικά και ως casserole, χρησιμοποιείται συχνά ως η ονομασία του φαγητού, «της κατσαρόλας» αλλά στην πραγματικότητα είναι το όνομα του σκεύους μέσα στο οποίο, ό,τι μαγειρεύεται παίρνει την ονομασία του. Μπορεί να εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι η κατσαρόλα είναι μια σχετικά σύγχρονη εφεύρεση. Παρά το γεγονός ότι έχει τις ρίζες στα τέλη του 19ου αιώνα, η κατσαρόλα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα -ένα σκεύος για όλη την οικογένεια- έγινε είδος πρώτης ανάγκης κατά βάση τον 20ό αιώνα, κυρίως στις ΗΠΑ. Νεοεισαχθέντα υλικά, όπως το ελαφρύ μέταλλο και το γυαλί χαμηλής θερμικής διαστολής, σήμαινε ότι αυτός ο εύκολος τρόπος μαγειρέματος ήταν διαθέσιμος σχεδόν σε όλους. Εξαιτίας του τρόπου που χρησιμοποιούνται οι κατσαρόλες συχνά καταλήγουν με υπολείμματά φαγητού στα τοιχώματα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για το πλυντήριο πιάτων σας εάν χρησιμοποιείτε τις ταμπλέτες Finish Quantum, οι οποίες κάνουν πραγματικά τη δουλειά της πρόπλυσης.

Tagine

Το tagine Είναι ακόμη ένα φαγητό το οποίο παίρνει το όνομά του από το σκεύος το οποίο μαγειρεύεται, ο κόσμος συνήθως τείνει να τα μπερδεύει. Αυτό είναι ένα σκεύος κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από φυσικό πηλό, αποτελείται από δύο μέρη : Ένα πιάτο με επίπεδη βάση και χαμηλές πλευρές και ένα καπάκι υψηλό σε κωνικό σχήμα που τοποθετείται επάνω στη βάση κατά το μαγείρεμα. Το σχήμα του πώματος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιστρέφουν ξανά όλα τα υγρά που εξατμίστηκαν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα σκεύη είχαν σχεδιαστεί αρχικά για μαγείρεμα στα ζεστά κάρβουνα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε συμβατικούς φούρνους ή ακόμα και στην εστία της κουζίνας. Παρά το περίεργο σχήμα τους, εάν το Tagine είναι στιλβωμένο τότε θα είναι μια χαρά για πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων. Αν και καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον κατασκευαστή του σκεύους.

Caquelon

Δεν έχουν ακούσει όλοι για το Caquelon, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν ακούσει για ότι μαγειρεύεται με αυτό το φοντί! Παρά το γεγονός ότι τη δεκαετία του ‘70 δεν είχε πολύ καλή φήμη, το φοντί έχει πρόσφατα κάπως ανεβάσει τη δημοτικότητά του. Το πιάτο αυτό διεκδικείται από τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά είναι συχνά συσχετισμένο με την Ελβετία όπου εκεί έχει συνδεθεί ως μια πολυτελής απόλαυση μετά το σκι. Το Caquelon είναι ένα κεραμικό σκεύος με παχύ κάτω μέρος σχεδιασμένο έτσι ώστε να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία, αλλά χωρίς να αφήνει το τυρί εντός του να καίγεται. Μερικές φορές είναι πιθανό να υπάρξει ένα στρώμα από τυρί κολλημένο στον πάτο του οπότε βεβαιωθείτε μετά την χρήση ότι το έχετε απομακρύνει αυτό το στρώμα, πριν το βάλετε το δοχείο στο πλυντήριο πιάτων για πλύση.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν οδηγίες φροντίδας που συνοδεύουν συγκριμένα σκεύη. Αλλά παράλληλα συνεχίστε τα μαγειρικά σας ταξίδια με ασφάλεια γνωρίζοντας ότι με το Finish, το πλύσιμο των πιάτων σας δεν αποτελεί πρόκληση με τις νέες ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων.

Κάθε πιάτο, Κάθε στιγμή.

Αγαπήστε το πλυντήριο πιάτων σας και χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό πλυντηρίου Finish.

Μερίδιο: