Μαζί εξοικονομούμε πολύτιμο νερό

«ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» είναι μια πρωτοβουλία του FINISH, σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε ελληνικά νησιά και κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους, ως μέτρο για την υδατική ασφάλεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Προορισμός 5ου χρόνου: Τήλος

Η παγκόσμια πρωτοβουλία του Finish «Το Νερό είναι στα Χέρια μας» συμπληρώνει 5 χρόνια δράσης και ανακοινώνει τον επόμενο προορισμό, την «πράσινη» Τήλο. Η Τήλος αποτελεί μια κοινότητα με καταγεγραμμένη εμπειρία σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας. Είναι το πρώτο πιστοποιημένο νησί μηδενικών αποβλήτων παγκοσμίως, με τους κατοίκους να έχουν υιοθετήσει έναν πιο «πράσινο» τρόπο διαχείρισης αποβλήτων εδώ και 2 χρόνια περίπου. Το Finish και ο διεθνής οργανισμός Global Water PartnershipMediterranean, θα «εξοπλίσουν» με συσκευές εξοικονόμησης νερού όλα τα νοικοκυριά και τα καταλύματα του νησιού, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού σε ένα έτος. Με την άφιξη της ομάδας στο νησί, οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μία σειρά από ενημερωτικές δράσεις για την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην πρόκληση της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής.

to nero einai sta xeria mas maps TILOS

Προορισμός 4ου χρόνου: Λειψοί

Την 4η χρονιά της δράσης «Το Νερό είναι στα Χέρια μας», το Finish μαζί με το Global Water Partnership επισκέφθηκε τους Λειψούς. Οι αρδευτικές ανάγκες του νησιού εξυπηρετούνται από την λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 36.000 κυβικών μέτρων. Ο Δήμαρχος των Λειψών, για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού, έχει φροντίσει ώστε όλοι οι κάτοικοι να προμηθεύονται ένα συγκεκριμένο αριθμό λίτρων καθημερινά. Έτσι αποφεύγονται οι διακοπές νερού και οι κάτοικοι έχουν ήδη υιοθετήσει το σκεπτικό της εξοικονόμησης. Η ομάδα της δράσης «Το Νερό είναι στα Χέρια μας» πήγε στους Λειψούς και μαζί με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου, προσέφερε σε κάθε νοικοκυριό ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού, δείχνοντας τον σωστό τρόπο χρήσης των συσκευών και βοηθώντας στην τοποθέτησή τους. Ήδη στο 1ο εξάμηνο της δράσης στο νησί, οι κάτοικοι των Λειψών έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν το 37% του στόχου.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΛΕΙΨΩΝ

Προορισμός 3ου χρόνου: Ψαρά

Η Ηρωική Νήσος Ψαρών, ένα νησί σπάνιας και ανεξερεύνητης ομορφιάς με ένδοξη ιστορία, αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της πρωτοβουλίας που συνεχίστηκε για 3η χρονιά και στόχευε στην εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού σε ένα έτος, μέσω της υιοθέτησης έξυπνων καθημερινών τακτικών και νέων συνηθειών για όλους.

Τα Ψαρά, χρειάζονταν περισσότερο από ποτέ υποστήριξη για την αποτελεσματική εξοικονόμηση νερού ειδικά μετά και από την περιπέτεια νερού που βίωσαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021.

Το καλοκαίρι του 2022, στην 3η χρονιά της δράσης, οι κάτοικοι του νησιού υποδέχθηκαν τη δράση στο νησί θέτοντας ως στόχο την εξοικονόμηση 1.500.000L νερού σε ένα έτος τον οποίο κατάφεραν να ξεπεράσουν εξοικονομώντας τελικά 1.525.150L.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΨΑΡΩΝ

Προορισμός 2ου χρόνου: Οινούσσες

Οι Οινούσσες, το νησί των καραβοκύρηδων, είναι ο επόμενος σταθμός της πρωτοβουλίας «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ»

Αριθμεί περίπου 800 μόνιμους κατοίκους. Ο Δήμος των Οινουσσών διαθέτει νερό στα νοικοκυριά του νησιού 3 φορές την εβδομάδα για την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, ενώ η πρόσβαση σε πόσιμο νερό γίνεται από τις κεντρικές βρύσες του νησιού.

Οι κάτοικοι των Οινουσσών, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ». Η συνολική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αποδεικνύεται στις μετρήσεις που έγιναν ένα χρόνο μετά. Ο στόχος εξοικονόμησης κατάφερε να ξεπεραστεί και οι κάτοικοι των Οινουσσών εξοικονόμησαν 1.268.000 λίτρα νερό προς όφελος του νησιού. Οι Οινούσσες απέδειξαν πως μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να επιφέρουν μία μεγάλη αλλαγή στο περιβάλλον και στον πλανήτη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΛΕΙΨΩΝ

Προορισμός 1ου χρόνου: Άη Στράτης

Ο Άη Στράτης, το μικρό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με 268 μόνιμους κατοίκους , ήταν η αφετηρία της πρωτοβουλίας «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» και αποτέλεσε παράδειγμα έξυπνων καθημερινών τακτικών εξοικονόμησης νερού και υιοθέτησης νέων συνηθειών για όλους μας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» εκπρόσωποι του FINISH και του Global Water Partnership – Mediterranean, επισκέφθηκαν το νησί και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, παρέδωσαν ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού σε κάθε σπίτι. Παράλληλα, βοήθησαν στη σωστή τοποθέτησή τους, ενημέρωσαν τους κατοίκους για τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης νερού γενικότερα και έβαλαν στόχο την εξοικονόμηση έως και 500.000L νερού, σε διάστημα ενός έτους.

Οι κάτοικοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και κατάφεραν σε διάστημα 1 έτους να εξοικονομήσουν 621.000L νερό, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μίας μεγάλης προσπάθειας για την προστασία του νερού στα ελληνικά νησιά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Καθημερινές συνήθειες εξοικονόμησης νερού

1. Αντικαταστήστε το ακροφύσιο βρύσης του μπάνιου σας με ένα ακροφύσιο εξοικονόμησης νερού και εξοικονομήστε έως 6L νερό/λεπτό.

2. Αντικαταστήστε την κεφαλή του ντους με μια σύγχρονη κεφαλή με ρυθμιστή ροής, μειώστε τη διάρκεια του ντους κατά ένα λεπτό και εξοικονομήστε έως 450L νερό το μήνα/άτομο.

3. Γεμίστε μια σακούλα εξοικονόμησης νερού για καζανάκι, κρεμάστε την εσωτερικά στο καζανάκι της τουαλέτας και εξοικονομήστε 1L νερό σε κάθε πάτημα.

4. Προτιμήστε το πλυντήριο πιάτων όταν γεμίσει αντί το πλύσιμο στο χέρι και εξοικονομήστε έως 110L νερό/μήνα. Βάλτε τέλος στο ξέβγαλμα των πιάτων και εξοικονομήστε έως και 40L νερό/πλύση**.

5. Αντικαταστήστε το ακροφύσιο βρύσης της κουζίνας σας με ένα ακροφύσιο εξοικονόμησης νερού και εξοικονομήστε έως 6L νερό/λεπτό.

6. Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με έναν κουβά σαπουνόνερο και όχι με το λάστιχο. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

7. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο ρούχων όταν γεμίσει και εξοικονομήστε έως 100L νερό/μήνα.

8. Ποτίστε τα φυτά νωρίς το πρωί ή το βράδυ για να περιορίσετε το νερό που χάνεται με την εξάτμιση. Αποφύγετε το πότισμα όταν βρέχει και όταν φυσάει δυνατά. Χρησιμοποιήστε σκούπα ή σφουγγαρίστρα για τον καθαρισμό εξωτερικών χώρων και όχι το λάστιχο.

*Πηγή: Εξοικονόμηση νερού κατ’ οίκον. Σχέδιο δράσης ΕΠΠΕΡΑΑ

** Σύμφωνα με: Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία. NielsenHomescan & Παγκόσμια Έρευνα Finish σχετικά με τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων.